Friday, September 26, 2008

GERAK ALAM

Oleh

Noorjan Abdul Rahim

KADANG-KADANG aku terasa hidup ini bagaikan pelampung di lautan dalam, sesekali belajar mengenali warna alam dan sekali gus mengenali warna musim yang telah merubah paksi sebuah kehidupan dan badai yang bertali-temali adalah rerambut usia yang telah menjerat pengalaman!

"Lian!"

Aku menoleh ke arah Halim. Halim tersenyum mempamerkan susunan gigi arnabnya kepadaku. Mata kami bertentangan agak lama. Sesekali seronok juga rasanya berduaan dengan Halim tanpa anak-anak di sisinya.

"Yaaa!" Jawabku lembut membalas keromantisan suaranya.

"Lian" Halim memanggilku lagi dengan nada yang sangat romantis. Dadaku mulai beriak kecil. Tidak sukar untuk menafsir siratan bebola mata Halim. Zahirnya tertuju ke arahku, tetapi mata batinnya bercerancang dengan sejuta perancangan. Laksana sijuling pandang arah.

"Im! timun di tanganmu pisau pun di tanganmu" Radangku memuncak tiba-tiba.


"Kau tak faham Lian" Bulat bola mata Halim menikam anak mataku.

"Lian tak punya sebarang pendapat yang perlu untuk disuarakan."

"Sabar Lian! kita bincang dulu, kemudian baru buat keputusan," Suara Halim tenggelam timbul.

"Im, sebenarnya ada beberapa perkara yang Lian tidak suka bincangkan dengan Im atau dengan mana-mana lelaki sekalipun."

"Aku sangka kau isteri mithali." Keluh Halim kesal sambil mengemas sila panggungnya.

"Sudah tersisih rupanya Lian daripada ranking isteri mithalimu?" Suaraku bergetar irama tudung periuk.

Aku tidak tahu kenapa Halim ingin bermain bebayang, tidak diberi peluang, perasan diri dibelenggu oleh ego perempuan dan bila diberi peluang masih tercari-cari arah!

"Im, bila Lian tidak mahu mencampuri urusan Im, itu bermakna Lian sudah memberi keizinan hakiki pada Im."

"Lian! Aku mahu berbincang denganmu dengan cara baik."

"Habis! Apa ceritanya? Apa keinginanmu yang perlu kupenuhi?" soalku menyimpul kemas apa yang tersimpul di hati. Aku sendiri faham cara Halim, dia ingin dinilai bersih dan tidak dipandang zalim, smart and clean!

"Lian, kau jangan naikkan darahku!"

"Darahmu sahaja yang kau fikir!"

"Lian!" Jerit Halim bagai halilintar menyambar gegendang telingaku.

"Im, Allah telah tentukan, jika seorang lelaki ingin menikah, dia tidak perlu mendapat keizinan seorang isteri ataupun seorang ibu, dia cuma perlu dua orang saksi lelaki, itu saja."

"Aku tahu " Halim tergagap-gagap sambil melurut rambut kerintingnya ke belakang, dengan bangganya!

Aku terpempam, merenungi mata sisepet yang beralis lebat, satu-satunya daya tarikan milik Halim yang telah memukau mataku sejak pandangan pertama dengannya dulu kini dan selamanya.

"Aku perlu penglibatanmu untuk menangani permasalahan ini!"

"Pemasalahan yang kau rancang dan cari sendiri."

"Lian, tolonglah, aku nak cara damai, bukan cara begini?" Halim mengerat gigi.

Aku ingin menjerit sekuat-kuat hati. Tidak terduga sama sekali Halim begitu optimis meletakkan martabatku bagaikan ikan busuk di kaki lima.

"Im, jantung Lian cuma satu dan yang satu itulah yang ingin Lian kongsi dengan Im bukan dengan lelaki lain ataupun dengan perempuan lain!" Kali ini aku pula mengerat gigi.

"Betul dugaku, kau berdendam denganku?"

Aku cuba menjawab soalan Halim dengan kaedah telepati, sambil merenungi tepat anak matanya aku menyoal Halim 'Im! Ingatkah Im pada pesanan Rahim? Jikalau Im lupa biar Lian ingatkan Rahim kata 'Halim jadilah seorang suami yang dihargai dan dihormati'

"Apa?" Tiba-tiba Halim berang.

Aku tergelak! 'Ingat rupanya kau' Bisik hatiku.

"Ingat apa?" Soal Halim bengis.

Aku terdiam. Terlalu banyak yang ingin kukatakan, tetapi sepatah pun tidak terucap. Setelah begitu lama terdiam dan berdiam.

"Im! bagaimana perasaan Im? sekiranya Lian yang minta pendapat Im untuk bertukar selera...?"

"Aku bunuh kau!" Ucap Halim spontan. Matanya berkaca seperti orang tersedak pedas. Wajahnya sudah berwarna menahan amarah.

"Im, Im." Aku tahu Halim tercabar dan tersentak bila mendengar pertanyaanku.

"Kau jangan main-main Lian, aku serius!"

"Leonrado Da Vincciku sudah berubah rupanya hanya aku yang tidak menyedari perubahan itu!" Aku cuba bertenang dan tidak mahu memerangkap diri dalam jerangkap emosi.

"Aku tidak pernah berubah Lian!" Suaranya parau tersangkut di halkum hilang punca.

"Im, Lian sudah beri laluan mudah pada Im, Im tunggu apa lagi?"

"Mengakulah Lian, kau sebenarnya berdendam dan ingin membuktikan segala keraguanmu dahulu adalah benar!"

"Apa pun keputusanmu, aku sudah bersedia dengan seribu alternatif!"

"Sudah kuduga." Celah Halim sombong, tiba-tiba suaranya menjadi parau bengis.

"Lama dulu sudah kuyakini diri, cintamu tidak satu dan tidak sekali!"

"Kau menuduh aku tidak setia dan mungkir?" Herdik Halim.

"Im, kita sendiri yang mengukur kesetiaan diri bukan orang lain. Kesetiaan bukan untuk dicanang dan minta dipercayai. Kesetiaan dan keikhlasan ada di hati kita bukan di mata orang."

"Lian! Aku tidak dapat melawan takdir." Sayu suara Halim meraih simpatiku.

"Im! Yang Lian takut cuma satu, takut sekali jikalau sampai Allah murka pada Lian dan mengharamkan syurga-Nya untuk Lian."

Halim menarik nafas lega... Dia cuba bersuara, tetapi tidak tertangkap di pendengaranku. Matanya tidak berkelip-kelip, ada yang ingin dinyatakan, tetapi kemudiannya cair ditelan halkumnya.

Kewujudan Halim dalam hidupku bagaikan sepasang gigi kapak, adanya tidak mencantikkan wajah, tetapi hilangnya mungkin mencacatkan separas rupa!

"Cita-citaku bila telah menjadi isterimu ialah aku ingin masuk syurga daripada mana-mana pintu yang telah Allah khususkan untuk seorang perempuan bernama isteri dan aku tidak pernah bermimpi untuk menutup pintu itu dengan gegaran tiang Arasy".

"Semuanya tergantung pada keputusan Lian!" Keluh Halim malas.

"Kau bagaikan lalang membodohkan diri sehingga tidak tahu apa yang diingini oleh nafsumu!" Ucapku sambil merenungi Halim ingin melihat reaksinya.

"Mana sikap terus terangmu?" Berkertup meja dijentik, terbeliak bebola matanya menelan kemarahan dan sekali gus kain pelikat disingsing hingga ke paras lutut. Agak lama juga dia merenungiku dan kemudian mendengus.

"Terus terang yang macam mana Im maksudkan? Tolong meminang dan menjadi pengapitmu? Begitukah caranya Im?" Aku menduga Halim.

"Susahnya bicara dengan kau?" Halim terasa tersindir. Suaranya terkulum serba-salah.

"Im." Panggilku perlahan; cukup sekadar untuk Halim menoleh terperasan dipanggil! Dia menoleh ke arahku dan menanti pengucapanku seterusnya.

"Im! Nabi SAW pernah bersabda orang lelaki yang tidak sayang pada isterinya adalah lelaki yang tidak menyayangi ibunya." Ucapku sopan mengharap Halim puas.

Walaupun di sudut hatiku, aku ingin berkata begini; tanyalah hatimu dia lebih tahu tentang nafsumu! Terserah padamu, bila tiang Arasy bergegar, berbicaralah sebaik-baiknya dengan Tuhanmu.

"Nabi SAW berkahwin lebih daripada satu, tetapi dia tetap sayangkan Saidatina Khadijah."

"Im, jangan lupa Nabi SAW tidak pernah madukan isterinya yang ada anak (Saidatina Khadijah) dia bernikah dengan isteri-isterinya sesudah Saidatina Khadijah meninggal dan isteri-isterinya yang dimadukan, semuanya tidak ada anak?" Halim terdiam mati akal.

"Aku tahu Lian, kau kecil hati denganku dalam saat begini lambat atau cepat, aku akan kehilanganmu dan barangkali di luar sana Rahim sedang menantimu?" Cemburu Halim membunga.

"Bukan Rahim, Rahim sudah menikah, Daniel! Daniel yang masih Bachelor!" Sengaja kunyalakan api.

"Sikafir itu juga yang masih kau nanti?" Jerkah Halim.

"Halim! aku lebih rela melihat bahagianku di dunia terkurang daripada melihat bahagianku di akhirat yang dikurangi oleh Allah." Aku menutup sebak dalam dada. Selama dua tahun aku sembunyi air mata dengan mimpi mendapat payung emas! Aku sangka Halim akan menikah diam-diam, tetapi aku silap.

Aku sebenarnya marah! Kenapa Halim mesti menunding telunjuk? Dia yang hendak menikah lagi, aku pula yang dituduh sedang menunggu! Aneh lelaki ini. Egois dan tamak. Keinginannya di tahap paling maksimum ingin memiliki semuanya sekali gus.

Aku sudah cukup bersedia untuk menerima kemungkinan Halim menikah lagi ataupun menerima kemungkinan Halim memilih penceraian. Aku bersyukur! Aku sendiri tidak pernah berhasrat untuk memiliki semuanya dalam satu saat. Aku sudah bersedia untuk kehilangan kerana aku tidak sanggup membebankan diri; takut melanggar batasan keupayaan seorang hamba Allah.

"Lian! Apa yang kaufikir?" Halim mengecapi segalanya.

"Bayangi hidup tanpa mu mungkin aku ke UProgram Warga Emas."

Aku tahu Halim terbakar. Dulu sewaktu sebelum menikah dengan Halim aku pernah melanjutkan pengajian, tetapi disebabkan kesukaran untuk mendapat biasiswa, aku mengambil keputusan drastik berhenti belajar walaupun Halim menawarkan diri untuk menjadi penaja. Aku menolak kerana ibuku pernah berpesan, jangan sekali-kali memakan duit lelaki sebelum menikah dengannya. Kelak suatu saat ia akan bertukar menjadi racun, begitu juga dengan lelaki jangan biasakan memakan ringgit wanita, sebelum ataupun selepas nikah kerana ia akan menjadi ungkitan dan membawa kesengsaraan sepanjang usia.

"Kau." Gertak Halim tiba-tiba. "Dulu sudah kuberi peluang . "

"Bukankan kau beri syarat aku mesti menjadi kadammu. dan kemudian kau takut pula nanti kadam jual tuan?" Pecah gelak kami berdua.

"Lian, Lian." Keluh Halim masih tersisa gelaknya.

"Aku suka yang senang Im."

"Selama ini aku menyusahkanmu?" Marah Halim "Aku tak akan lepaskan kau." Ugut Halim selamba.

"Itu hakmu, Lian tak pernah meminta dan Lian juga tak ingin mempertikaikannya! Cuma dari sini Lian ternampak-nampak di padang mahsyar Im jalan senget sebelah! Kenapa ya? (Aku angkat kening dan senyum lirih pada Halim)
. dan alangkah bahagianya ibu tunggal yang akan tinggal bersama Rasulullah di Jannah Amin!" Aku angkat tangan mengamin doaku sendiri.

Halim terbungkam. Tentu tidak menjangka sejauh itu perancanganku. Lelaki bila mengetahui, kita tidak akan mati langkah sesudah kehilangannya akan menjadi serba salah untuk bertindak dan membuat keputusan.

Aku sebenarnya terjerat dalam jerangkap samar, hancur luluh hatiku bila teringat Halim menyesali takdir dan mempertikaikan ciptaan al-Khalik terhadapku sedangkan aku sendiri amat bersyukur dengan seraut paras yang telah Allah anugerahkan kepadaku. Dengan rupa inilah yang telah membuat semua urusanku mencari rezeki yang halal berjalan dengan sempurna. Berjalanlah pada waktu mana sekalipun, tidak ada sesiapa pun yang teringin untuk mengusik dan menggangguku. Alangkah bebasnya perjalanan hidupku.

Aku tahu Halim bimbang perempuan lain tidak setandinganku, gurauan kami selalu kasar, tetapi selalunya berakhir dengan gelak. Setiap kali kami berkelahi pasti pihak yang betul yang akan meminta maaf. Pihak yang salah akan tergelak dan akhirnya kami akan berdamai.

Deringan telefon berketak lama. Halim bangun ke telefon. Aku terimbas peristiwa lima belas tahun dulu, selain daripada aku takut mati keseorangan dan jenazahku berbau busuk baru diketahui orang, aku juga takut dan tersangat bimbang memikirkan tidak ada orang yang sudi untuk mengapankan jenazahku. Aku memilih Halim!

Halim letak ganggang telefon dan berdiri di belakangku.

"Ya Allah! kenapalah wajah isteriku tidak secantik pekertinya. Aku mulai jemu menatap wajahnya. Kenapa? Kenapa ya Allah budi pekerti boleh diperelokkan, tetapi rupa paras selamanya tidak akan berubah." Aku ulangi sebaris penyesalan yang telah dicatatkan oleh Halim di dalam diarinya sempena hari lahirnya dua tahun dahulu.

"Lian, aku bukan mahu membuangmu."

"Ya, Leonardo Der Vinceku cuma mahu mengubah potret Mona Lisa ke belakang pintu."

"Lian, kau amat istimewa dalam jantungku."

"Lian faham Im, Mona Lisa tidak lagi menjadi kebanggaan, senantiasa dalam perhatian, pandangan dan ingatan!"

"Kau bebas menafsirkan apa sahaja tentangku." Suara Halim cair lagi dalam halkum.

"Im satu pesanku, pesanan ibu anak-anakmu, jangan jadikan dirimu seperti lembu, meragut di sana nampak rumput di seberang sini lebih hijau dan bila ke seberang sini, terlihat pula rumput di sana lebih hijau. Akhirnya kau temui rumput kering yang sudah digelumang di pinggir jalan." Halim memandangku tepat dan aku tunduk, sengaja tidak mahu bertentangan mata dengannya.

Biodata:

NOORJAN Abdul Rahim, lulusan Sijil Seni Kreatif (Kesusasteraan), Universiti Sains Malaysia (USM) cergas dalam penulisan cerpen dan karyanya mendapat tempat dalam akhbar arus perdana negara ini dan Bahana Dewan Bahasa Brunei. Ahli Persatuan Penulis 2 PNP ini turut menulis makalah kajian.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Sastera/20080823085718/Article/

ke seberang sini, terlihat pula rumput di sana lebih hijau. Akhirnya kau temui rumput kering yang sudah digelumang di pinggir jalan." Halim memandangku tepat dan aku tunduk, sengaja tidak mahu bertentangan mata dengannya.

Biodata:

NOORJAN Abdul Rahim, lulusan Sijil Seni Kreatif (Kesusasteraan), Universiti Sains Malaysia (USM) cergas dalam penulisan cerpen dan karyanya mendapat tempat dalam akhbar arus perdana negara ini dan Bahana Dewan Bahasa Brunei. Ahli Persatuan Penulis 2 PNP ini turut menulis makalah kajian.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Sastera/20080823085718/Article/


Biodata:

NOORJAN Abdul Rahim, lulusan Sijil Seni Kreatif (Kesusasteraan), Universiti Sains Malaysia (USM) cergas dalam penulisan cerpen dan karyanya mendapat tempat dalam akhbar arus perdana negara ini dan Bahana Dewan Bahasa Brunei. Ahli Persatuan Penulis 2 PNP ini turut menulis makalah kajian.

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Sastera/20080823085718/Article/

No comments: